TOP

1992 – Tsitsi Dangarembga: Nervøse tilstande

Af Vagn Plenge

Jeg var ikke bedrøvet da min bror døde…” er den første sætning i denne beretning om en fattig piges opvækst i 1960’ernes Sydrhodesia (Zimbabwe). Dermed er læserens nysgerrighed allerede vakt, men man må læse videre helt til tredje kapitel, førend man får forklaringen, og da er man helt fanget: Da Tambus bror dør, får hun hans plads i skolen og dermed den chance for en uddannelse, som hun har drømt om. Det er hendes onkel, der tilbyder hende broderens plads på missionsskolen, som han leder, og Tambu flytter ind hos familien. Tambu får et nært forhold til sin kusine og koncentrerer sig helt om sin skolegang. I ferien vil hun hellere blive dér end tage hjem. Samtidig oplever hun faren for fremmedgørelse, da hendes kusine, som har oplevet de friere forhold i England, får anoreksi pga. sin kamp for selvstændighed. Tambu klarer sig så godt, at hun får friplads på en finere missionsskole. Her oplever hun kulturforskelle, men modstår dem og fokuserer på studiet, selvom forholdene gør hende forsigtig og nervøs. Foruden patriarkalismen er kolonialismen således også et gennemgående tema, om end ikke så eksplicit. Den viser sig bl.a. gennem kusinens kamp med racisme og gennem Tambus accept af nonnernes skole og deres forskelsbehandling af de sorte elever og de hvide. Tilsammen er denne semibiografiske roman en fin skildring af såvel kønnenes ulige vilkår som kløften mellem afrikansk og europæisk kultur.

Tstsi Dangarembga, 2006

Da Tsitsi Dangarembga (f. 1959) endelig fik udgivet romanen i England i 1988 hos Women’s Press efter afslag fra fire forlag i Zimbabwe, fik den stor opmærksomhed og modtog Commonwealth Writer’s Prize (Afrika) året efter. Nervøse tilstande blev oversat til mange sprog, og da en afrikansk komité i 2002 skulle udpege ”Afrikas 100 bedste bøger”, opnåede den en plads blandt de tolv bedste. Men Dangarembga, der tidligere havde skrevet tre skuespil, havde i 1988 indledt en karriere som filminstruktør og manuskriptforfatter, så hendes næste roman, The Book of Not, som er en fortsættelse af Nervøse tilstande, udkom først i 2006, og hendes tredje roman, This Mournable Body, som ligeledes kan læses i forlængelse af de tidligere, kom først i 2018 – og blev i 2020 en af de seks nominerede bøger til Booker-prisen!

Så sent som i januar 2021 modtog Tsitsi Dangarembga, der havde lagt sig ud med styret i Zimbabwe og været fængslet, PEN International Award for Freedom of Expression, som tildeles forfattere, der fortsætter med at skrive trods politisk forfølgelse.

 

Nervøse tilstande (Nervous conditions, 1988), udgivet på Rosinante, oversat fra engelsk af Vagn Plenge.
Billedkreditering:
Portræt: Tsitsi Dangarembga on tour in the UK, November 2016. By David Clarke, Ayebia, CC BY-SA 3.0

 

Post a Comment