TOP

1960 – William Golding: Fluernes herre

Af Rasmus Hastrup

William Golding – 1983

Fluernes herre var den senere Nobelprismodtager William Goldings debutroman. Den udkom første gang i England på forlaget Faber and Faber i september 1954. Bogen skildrer en flok kostskoledrenge, som under en atomkrig styrter ned med fly på en øde ø. Da den første Palle-alene-i-verden-eufori har lagt sig, og nattemørket for alvor gør sig gældende, indser drengene, at de er nødt til at etablere en form for civiliseret samfund med regler og love – til en vis grad en kopi af det kostskolemiljø, de kommer fra. Der etableres tydelige grupperinger med klart definerede funktioner, således at drengene kan få mad og forsøge at tilkalde hjælp. Ganske hurtigt slides den civiliserede fernis dog tynd: Drengenes vilde natur bobler frem og forårsager død og ulykke. Der opstår fraktioner, som mere og mere åbenlyst bekriger hinanden, og de skrøbelige strukturer, som det er lykkedes drengene at etablere, går i opløsning. På denne måde bliver bogen en art fabel om den menneskelige natur, om menneskets modstridende impulser i retning af samfundsorden, fred og harmoni på den ene side og magtbegær på den anden. I den forbindelse kan en mulig tolkning være, at rivaliseringen mellem de to alfahanner Ralph og Jack i virkeligheden handler om demokrati (og medmenneskelig eftertænksomhed) versus fascisme (og blind ledertilbedelse).

Bogen var ikke nogen umiddelbar kommerciel succes. Den var angiveligt blevet afvist af cirka 20 forlag, før Faber and Faber udgav den, og faktisk forsvandt den helt fra markedet efter et skuffende indledningsvist salg. Senere blev den dog en bestseller af dimensioner, om end en kontroversiel en af slagsen. Flere kritikere betegnede den som farlig og umoralsk: Her hentydes formentlig til Goldings pointe med, at så snart civilisationens ydre omstændigheder og infrastruktur forsvinder, vender de fleste tilbage til en barbarisk præ-civilisationstilstand og bliver til ikketænkende flokdyr. Hvis selv dannede kostskoledrenge på så kort tid kan degenerere og blive til voldelige, magtbegærlige bæster, kan det konstrueres som en temmelig dyster diagnose for hele vores vestlige samfundsstruktur. Omvendt kan man også hævde, at jo højere man normalt befinder sig i de sociale hierarkier, jo mere man er vant til umisforståelige og rigide regelsæt, desto mere sårbar er man, når reglernes sædvanlige håndhævere er fjernet fra ligningen.

Hele romanen er set fra et børneperspektiv, og dialogen afspejler ganske tydeligt, hvad børn i alderen (cirka) 6-13 anser for vigtigt. De dominerende temaer har på ingen måde mistet deres aktualitet, hvilket givetvis er en af grundene til, at bogen stadig læses og stadig forekommer relevant i dag.

Bogen har hele to danske oversættere, Werner Pedersen (1922-2015) og Jørgen Årup Hansen (1922-1964). Førstnævnte oversatte kun en enkelt anden bog, Innes Hammonds SOS fra Sydkorset, mens sidstnævnte også oversatte Virginia Woolf, E.T.A. Hoffman og hele billedbogsserien om Peter Pedal.

Fluernes herre er filmatiseret i 1963 af Peter Brooks og i 1990 af Harry Hook.

 

Fluernes herre (Lord of the Flies, 1954); udgivet på Gyldendal, 1960, oversat fra engelsk af Werner Pedersen og Jørgen Årup Hansen.
Billedkreditering: By Unknown author – [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989 Bestanddeelnummer, CC BY-SA 3.0 nl
Billedkreditering: Forside til første udgave, Gyldendals Tranebøger / Ib Spang Olsen.

 

Post a Comment