TOP

1948 – Mika Waltari: Sinuhe Ægypteren

Af Lotte Jansen og Rasmus Hastrup

Mika Waltari, 1958

Mika Waltari er en af de store fortællere i finsk litteratur. Sinuhe Ægypteren. Femten Bøger om Lægen Sinuhes Liv ca. 1390-1335 f. Kr., en fortælling fra det gamle Egypten om lægen Sinuhe og den verden, han ser forandre sig gennem et langt liv, blev Waltaris internationale gennembrud. Romanen udkom på finsk i 1945 og er berømmet for sit meget høje niveau af historisk nøjagtighed. Waltaris interesse for det gamle Egypten spirede frem efter opdagelsen af Tutankhamons grav i 1922, og især faraoen Akhnaton (Tutankhamons far) fascinerede ham. Akhnatons religiøse reformer (et opgør med den hidtidige polyteisme og indførelsen af en monoteistisk, sol-centreret religion) og sociale reformer (en grundtanke om, at alle er lige og ingen bør bestemme over andre) samt hans grundlæggende pacifisme medførte uro langs Egyptens grænser. Bogen kan ses som Waltaris fortolkning af samtidens strømninger, og dens beskrivelse af konflikten mellem idealisme og realisme kan ses som en kommentar til spændingerne langs den finsk-russiske grænse og situationen i Finland i tiden lige efter 2. Verdenskrigs afslutning. Således minder hittitter-kongen Suppiluliuma en del om Hitler, og Waltari har selv sagt, at hans roman ville være blevet meget anderledes, hvis det ikke havde været for 2. Verdenskrig. Ligeledes hævdes det ofte, at et af bogens primære temaer er pessimisme i forhold til den menneskelige naturs grundlæggende uforanderlighed gennem årtusinderne.

Inger Husted Kvans oversættelse er siden 1948 blevet genudgivet adskillige gange, senest i 2010 på Gyldendal. Inger Husted Kvan (8. marts 1916 – 30. december 2014) oversatte aldrig andre bøger end denne, og selv om Sinuhe Ægypteren måske ikke er en af de titler, der fremstår mest prominent i det litterære landskab anno 2019, er det dog et værk, der af flere nævnes som en af de bøger, der har gjort stort indtryk på dem – ofte i en ganske ung alder. F.eks. Mikael Bertelsen, der i et interview i Information 27. november 2010 på spørgsmålet Hvilken bog har haft størst betydning for dig? fremhæver Sinuhe Ægypteren:

En af de første rigtige bøger jeg læste som helt ung, var Sinuhe Ægypteren af den finske forfatter Mika Waltari. Da det gik op for mig, at Waltari aldrig havde været i Egypten, men alligevel var i stand til at beskrive det hele så indlevende, forstod jeg, hvad der kan lade sig gøre i litteraturens verden. Jeg aner ikke, om det er en vigtig og anerkendt bog, men det var min første store oplevelse i den retning.

Stort set samme skudsmål får bogen fra Ann-Elisabeth Knudsen: ”[…] en af de første, der gjorde meget stort indtryk på mig var ’Sinuhe Egypteren’ af Mika Waltari. Det er også en af de få bøger, jeg har genlæst med nogle års mellemrum” (Politiken 21. februar 2010).

Bogen kan anbefales til højtlæsning, mener en af denne teksts forfattere.

 

Sinuhe Ægypteren. Femten Bøger om Lægen Sinuhes Liv c. 1390-1335 f. Kr. (Sinuhe egyptiläinen, 1945); udgivet på Priors Forlag, 1948, oversat fra finsk af Inger Husted Kvan.
Billedkreditering: Mika Waltari, 1938: © Ukendt (Public Domain)
Billedkreditering, Mika Waltari, 1958: © Anonym, Finnish Heritage Agency (Fair Use)

Post a Comment